Новини

ПГАТ „Цанко Церковски“ се сдоби с нов портрет на своя патрон

Нов живописен портрет, внушителен по своите мащаби, на поета и общественика от национално значение Цанко Церковски създаде художникът Тошко Дончев с техническата подкрепа на управителя и собственик на рекламна агенция „Пладес“ Пламен Пенчев. Благодарение на благородния им жест Професионалната гимназия по аграрни технологии започна новата учебна година с нова монументална придобивка.

За „Павликенски глас“ Пламен Пенчев разказа, че един ден го потърсил г-н Дончев и му споделил за своята идея да нарисува и замени с нов стария черно-бял образ на патрона на училището, създаден през далечната 1971 година. Пламен веднага приел присърце идеята, защото цялото му семейство са емоционално свързани с гимназията, чиито възпитаници са той, баща му и брат му.

Това е първият живописен портрет на Цанко Церковски, правен досега от художник. Поставен на стълбите срещу главния вход на училището, образът внушава авторитетно присъствие, респект и благородство, а също и човешка топлина.

Благодарение на едни от най-съвременните технологии в областта на изобразителното изкуство, които фирмата на Пламен прилага в своята ежедневна работа, и в съчетание с професионализма на художника Дончев, образът на поета придобил един съвсем нов облик.

Мащабният проект с портрета на Цанко Церковски е оценен на 7 000 лв. Авторът Тошко Дончев запазва авторски права над него.

Това не е първият подобен проект, при който се съчетават съвременните технологии с уменията на художника, а самият Пламен Пенчев е участвал в много благородни инициативи на местно ниво.

Директорът на училището Миглена Желязкова изказа своите благодарности на Тошко Дончев и Пламен Пенчев, благодарение на които местното школо за първи път от над 50 години посрещна на 15 септември своите ученици и гости с един нов образ на своя патрон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *